Vai al contenuto

Leer de basisprincipes van 3D-printing

Deze gids helpt u uw ontworpen onderdelen voor te bereiden op 3D printen.

1. Waarom is maakbaarheid belangrijk?

Design for manufacturing, bekend als DFM, zorgt ervoor dat de onderdelen die u ontwerpt, kunnen worden vervaardigd, wat cruciaal is voor outsourcing. Het helpt de revisies en doorlooptijden te verminderen.

Geavanceerd 3D printen en additieve productie

2. Overzicht

Proces- en materiaalkeuze


De materiaalkeuze is cruciaal voor de functionaliteit en het aspect van een product. Bij Norck bieden we drie 3D printprocessen aan. Elk proces gebruikt een andere technologie met specifieke materialen, voordelen en ongemakken.

a) Fused Deposition Modeling (FDM):

FDM 3D printen biedt een goedkoop onderdeel met een gemiddelde nauwkeurigheid en gebruikt thermoplasten voor 3D printen. Het wordt voornamelijk gebruikt voor kleine onderdelen met gemiddelde details en gespecialiseerde productiemiddelen zoals opspanningen en mallen. Een nabewerking is nodig om overtollig materiaal of bramen te verwijderen en oppervlakken glad te maken.

b) Stereolithografie (SLA):

SLA 3D printen staat bekend om zijn goede precisie, uniforme sterkte (door harspolymerisatie), fijnere details en gladde oppervlakken. De geprinte modellen zijn minder stijf dan FDM geprinte modellen. De kosten zijn hoger dan bij FDM, omdat het een aanzienlijke nabewerking vereist. Het wordt hoofdzakelijk gebruikt voor matrijsprototypes, conceptuele modellen en juwelen.

c) Selectief lasersinteren (SLS):

SLS 3D printen biedt stijve modellen. De bij SLS gebruikte materialen zijn kwetsbaarder dan bij FDM of SLA. Gedrukte modellen kunnen worden afgewerkt met schuren, polijsten of spuitcoaten. Het wordt gebruikt voor mallen, armaturen, als vervanging voor metalen onderdelen en prothesen.
Norck biedt een grote keuze aan 3D printmaterialen:

Familie van materiaal

Materiaal

Thermo-kunststoffen

ABS

PC

PEEK

PETG

PLA

PVA

TPU

Hars

Standaard

met hoge weerstand

Transparant

Rubber

Flexibele

Metalen

Titanium

Roestvrij staal

Aluminium

Messing

Brons

Inconel

Afwerkingen

Wij bieden de onderstaande afwerkingen voor uw 3D printonderdelen :
- Schilderen
- Afwerking van heldere onderdelen
- Structureren
- Maskeren
- Thermisch uitharden
- Polijsten

3. Hoe wordt maakbaarheid bereikt?

Om ervoor te zorgen dat uw ontworpen onderdelen kunnen worden vervaardigd, moet u zich houden aan de beste praktijken om de maakbaarheid te verbeteren en producten van hoge kwaliteit te verkrijgen.

4. Wat zijn die beste praktijken?

1. Maximale grootte

Wij kunnen onderdelen zo groot als :

Learn 3D Printing Design Fundamentals

2. Toleranties

Dit is de afwijking van de fabricage ten opzichte van het ontwerp. Een gefabriceerd onderdeel kan niet identiek zijn aan het 3D-model. De ontwerper moet toleranties toevoegen voor acceptatie, tolerantie-interval genaamd.

Bijvoorbeeld, de hoogte van een wand is 10 mm, de nominale maat. Het toevoegen van een tolerantie-interval van ±0,1mm aan de nominale maat betekent dat elk onderdeel met een dikte van 9,9 tot 10,1mm als acceptabel wordt beschouwd.

Tolerances Intervals

3. Wanddikte en hoogte:

Afhankelijk van de 3D-printtechniek moet de dikte van de wanden dikker zijn dan de hieronder aangegeven minimale wanddikte, en de hoogte mag de maximale hoogte niet overschrijden

Wall thickness and height

4. Overstekken:

Bij 3D printen worden lagen op bestaand materiaal gelegd. De lagen die over geen bestaand materiaal liggen, worden overhangen genoemd. Afhankelijk van de 3D printmethode zullen overhangen groter dan bepaalde graden ondersteuning nodig hebben.

Tolerances - Best Practice

5. Bruggen:

Bruggen verbinden muren zonder steun nodig te hebben als ze onder de maximale lengte blijven. Voor langere bruggen is het nodig bruggen toe te voegen.

Bridges connect walls without needing support

6. Afstanden:

Bij 3D printen is het mogelijk om hele functionele samenstellingen of verschillende onderdelen te printen. Wij adviseren 0,4 mm tussen de onderdelen te laten.

7. Reliëf en gegraveerde details:

Reliëfs en gravures mogen de maximale diepte en breedte niet overschrijden.

Embossed & engraved details

8. Diameter van de pen:

De pennen mogen niet dunner zijn dan de onderstaande afmetingen.

Pin diameter

9. Gaten:

De minimumdiameters van de gaten zijn hieronder.

The minimumdiameters of holesare

10. Bestandsresolutie:

Wanneer u een 3D-model als STL opslaat, raden wij u aan het detailniveau te verhogen door de optie fijn te gebruiken in plaats van grof. Fijne STL-bestanden hebben gladdere oppervlakken.

 File resolution

11. Draden:

Vermijd rechthoekige schroefdraad om de spanning te minimaliseren. Wij raden aan trapeziumvormige schroefdraad en schroeven te gebruiken. De minimale schroefdraadmaat is 1mm

Rectangular threads

ONZE DIENSTEN

WAT NORCK HET BESTE DOET

WAAROM NORCK?

Access to Huge Production Capacity - Norck

Krijg toegang tot enorme productiecapaciteit

Naast Norcks eigen productiecapaciteit heeft Norck toegang tot honderden topkwaliteit dienstverleners op het gebied van plaatwerk, CNC-verspaning en 3D-printing in heel Europa en de VS.

 Creating Supply Chain

Risico's in de toeleveringsketen verminderen

Werken met Norck vermindert effectief uw risico's op schokken in de toeleveringsketen, onvoorziene vertragingen, prijsschommelingen en kwaliteitsproblemen, waardoor de veerkracht van uw bedrijf in de uitbesteding en toeleveringsketen toeneemt.

Innovation at Work - Norck

Innovatie op het werk

Behalve dat wij een bedrijf zijn dat digitale productie met kunstmatige intelligentie vergroot, ontwikkelen wij ook uiterst innovatieve productiemiddelen, opspanmiddelen en natuurlijk softwaretoepassingen zoals RapidCAD, een zeer intuïtieve en innovatieve webgebaseerde CAD-toepassing.

Art artificial intelligent system

Kunstmatige intelligentie Augmented

Norck verzamelt en gebruikt duizenden datapunten om zijn ingenieurs aan te vullen met een geavanceerd kunstmatig intelligent systeem voor een beter ontwerp en een betere maakbaarheid.

Green Driven - Norck

Groen Gedreven

Norck moedigt haar partners aan koolstofneutraal te zijn en geeft koolstofneutrale leveranciers voorrang op leveranciers die dat niet zijn.

LEES MEER OVER ONZE MOGELIJKHEDEN